Çelik Profil Nedir?
Çelik profiller, yapılar için büyük öneme sahiptir. Dayanıklılık açısından oldukça iyi iş çıkaran ürünler, bu bağlamda yapı güçlendirmesinde rol oynar. Çelik profil nedir? Ve kullanım alanları nelerdir gibi sorular, projeler için vazgeçilmez olan bu ürünlerin görevini anlamak adına sorulmaktadır.
Öncelikle bu profillerin nasıl şekillendiğini açıklayalım. Çelik profiller; çeliğin çekilerek, haddelenerek ya da preslenerek şekillendirilmiş halidir. Bu şekilde imal edilen ürünler, yapılar için hayati önem taşır.
Çelik profil, binalarda ve betonarme yapılarda sıklıkla kullanılır. Bu sayede ürünün kullanıldığı proje çok daha dayanıklı olur. Çelik profiller genel anlamda mukavemeti arttırmak amacıyla kullanılmaktadır.
Çelik Profil Çeşitleri Nelerdir?
Çelik profillerin çeşitleri de kullanılma amacı ve yerine göre farklı şekillerde bulunur. Beton takviye ve standart şekillerde olmayan özel profillere kadar birçok farklı çelik profil çeşidi vardır.
Özel şekilli profiller: İstenen her boyutta tercih edilebilir. En çok mobilya sektöründe ihtiyaç duyulur. İnce işçiliğin gerektirdiği alanlarda vazgeçilmezdir.
Kare profiller: En yaygın üretime sahip ikinci profillerdir. Mobilya sektörü ve tüm yapı alanları dışında ağır sanayi ve otomotivde de kullanılır.
Dikdörtgen profiller: Paslanmaya dayanıklıdır ve çeşitli ölçülerde yapılabilir. Yapı ve inşaat gibi alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bunların dışında çelik profil çeşitleri nelerdir sorusuna, şu cevapları verebiliriz:
- Galvanizli profiller
- Boyalı profiller
- Oval profiller
- Elips profiller
Çelik Profil Özellikleri
Çelik profil özellikleri denince akla ilk gelen dayanıklılıktır. Çeliğin sağladığı güç ve dayanıklılık, ahşap ve beton ile kıyaslanamaz. Bu nedenle mukavemeti arttırmak amacıyla birçok kullanım alanı vardır. Yüksek emniyet, ekonomi ve estetik gibi sunduğu özellikler sebebiyle zaman içerisinde çelik, vazgeçilmez hale gelmiştir.
Çelik profilin diğer özellikleri de şu şekildedir:
- Doğru bir şekilde tasarlanıp, amacına uygun kullanıldığında uygun fiyatlıdır.
- Sürdürülebilir ve oldukça dayanıklıdır.
- Paslanmaz özelliğe sahiptir.
- Betonun güçlendirilmesi için iyi bir seçimdir.
- Nem, yangın ve hava koşullarına karşı dayanıklıdır.
- Haşereler için ekstra bir işlem görmesine gerek yoktur.
- Montajı hızlıca yapılabildiğinden, zamandan tasarruf sağlar.
Çelik Profil Kullanım Alanları
Çelik profillerin ölçü, ebat ve özel şekillerde imal edilebilmesi, kullanım alanlarının çok olmasını sağlar. Örneğin; bazı profillere galvanizleme işlemi yapılarak direnci daha da arttırılabilir. Bu nedenle çelik profil kullanım alanları oldukça geniştir. Bu şekliyle inşaat sektörü, otomotiv, gemicilik sektörü ve mobilya alanlarında kullanılır.
Nakliye ve güvenlik ızgaraları, dış cephe dayanıklılığının arttırılması gibi kullanım alanları da vardır. Bunların dışında çelik profil kullanım alanlarını, şu şekilde sıralayabiliriz:
- Çatı yapımı
- Ağır makine endüstrisi
- Beyaz eşya sektörü
- Makine imalat endüstrisi
- Sütun ve direkler gibi özel alanlar
- Kapı kolları
- Sokak işaretleri
- Aydınlatma direkleri
- Korkuluklar
- Bagaj rafları
- Köprüler
- Mimarlık projeleri
Çelik Profil Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çelik profillerin özellikleri sayesinde kullanım alanı geniştir. Bu nedenle çelik profil alırken nelere dikkat edilmelidir? Sorusu önem kazanır. Çelik profil alırken öncelikle kullanılacak proje, sektör göz önünde bulundurulmalıdır. Her sektör ve içerisinde her proje farklı çeşit, ebat çelik profile ihtiyaç duyar.
Ekonomik olması da bir diğer dikkat edilecek husustur. Bu nedenle taşıma kapasiteleri, kullanılacak ebat, kesit gibi özellikler de kullanım amacına uygun seçilerek yüksek maliyetin önüne geçilebilir.
Montaj ve kaynak aşamalarında kullanım amacı gözetilmeli, çelik profil çeşidi buna uygun olmalıdır. Örneğin; neme ve yangına dayanıklı ürünler olsa da deniz kenarı ya da çok yüksek ısıya sürekli maruz kalacak bir projede güçlendirme yapılmalı, korozyon önlenmelidir.