Demir Çeşitleri
Demir Çeşitleri


Söz konusu endüstri ve sanayi olduğunda olmazsa olmaz metallerin başında demir gelmektedir. Herkes tarafından bilinen ve birçok sektör içerisinde kullanılan demirin birçok çeşidi bulunmaktadır. Yerine göre profil olarak kullanılan demirler, farklı amaçlar doğrultusunda da kullanılabilir.

Demir çelik sektöründe en çok kullanılan demirlerin başında HEA demirler gelmektedir. Yapı profili olarak kullanılan demirlerden en fazla kullanım alanına sahip olandır. Yapılarda kullanılan demirler kendi içerisinde şu şekilde çeşitlere ayrılır;

  1. HEA Demirleri: Dikey elemanları gövde olarak isimlendirilir. Aynı şekilde yatay elemanlar ise flanş olarak isimlendirilmektedir. Gövde olarak adlandırılan HEA demirleri makas kuvvetine karşı müthiş bir dayanım özelliği sağlar. Flanş ise bükülme etkisine karşı dayanıklıdır. 
  2. HEB Demirleri: İnşaat alanı dışında otomotiv sektöründe de tercih edilir. Özellikle kamyon üretiminde HEB demirlerinden faydalanılmaktadır. Ağır yüklere karşı mukavemet etkisi yüksektir. Bina toplam ağırlığının yüksek olduğu durumlarda HEB demirleri güvenli bir şekilde kullanılabilir. 
  3. IPE Demirleri: Demirin yapı profili olarak kullanılmasındaki çeşitlerden bir diğeri de IPE demirleridir. Ağır taşıtlar başta olmak üzere makine üretiminde de tercih edilir. Yapılarda da kullanım sağlanabilir. IPE demirleri, diğer çeşitlerde olduğu gibi istenilen ölçülerde üretilebilir. Böylelikle IPE Demirlerinin birçok alanda kullanımı mümkündür. 
     

Çeşitlerine Göre Demirin Özellikleri
 

Yukarıda yapı profili olarak demir çeşitlerine yer verdik. Ancak demir çeşitleri sadece bununla sınırlı değildir. Aynı zamanda haddelenmiş demirler de bulunmaktadır. Haddelenmiş demir çeşitleri şu şekildedir;

Lama Demirleri: Lama demirler sıcak haddeleme işlemleriyle elde edilir. Keskin şekillerin olmadığı alanlarda kullanıma uygundur. Konut inşaatı, kapı ve korkuluk yapılarında sıklıkla tercih edilmektedir. Aynı zamanda onarım ve dekoratif amaçlarla da kullanılabilir. 
Silme Demirleri: Silme demirleri inşaatın vazgeçilmez ürünlerinden birisidir. Fiziksel olarak lama demirleriyle benzerlik gösterse de özellik bakımından farklıdır. Özellikle lama demirlerine göre daha ince yapıda olması, belirgin farkları arasındadır. Mukavemeti çok yüksektir ve bu nedenle endüstride sıklıkla kullanılmaktadır.

Kullanılan diğer demir çeşitleri şu şekildedir;

  • Transmisyon Mili Yuvarlak Demir
  • NPI Profiller
  • NPU Profiller
  • Kare Dolu Demir
  • T Profil Demirler
  • Köşebent
  • İnşaat Demirleri

 

Demir Kullanımı Avantajları
 

Demir kullanımı birçok alanda avantaj sağlamaktadır. Özellikle inşaat ve endüstride yoğun olarak kullanılmasının temel sebebi, sağlamış olduğu avantajlardır. Demir kullanımında sektörlere göre farklı özellikler ve avantajlar söz konusu olabilir. Demir çeşitlerinin kullanımında şu gibi avantajlar sağlanabilir;

  • Yapılara Destek Sağlar: İnşaat demirlerinde özellikle en belirgin avantajlardan birisi yapılara destek sağlamasıdır. Temellerde ve binanın kendisinde mükemmel destekleyici unsurlara sahiptir. 
  • Süneklik: Yapısal malzemeler içerisinde yüksek süneklik değeriyle ön planda olan demirler, bu anlamda da avantaj sağlamaktadır. Süneklik temel olarak deformasyon geçirilse dâhi bir malzemenin kırılmaya karşı direncini ifade etmektedir.
  • Darbeye Dayanıklılık: Demirin kullanıldığı ürünler daha dayanıklıdır. Buna göre makine ve teçhizat üretiminde yoğun olarak demirden faydalanılmaktadır.

 

Demir Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Demir alırken dikkat edilmesi gereken başlıca faktörler bulunur. Bunlar kalite ve özellik bakımından belirlenmektedir. 

Ürünlerin kalite standartlarına uygun olarak üretildiğinden emin olmanız gerekir. İlk aşamada bunu kontrol ettikten sonra diğer faktörlere geçebilirsiniz.

  • Kullanım alanına uygun ölçü belirleyin.
  • Ürünlerin belirlediğiniz ölçülere göre üretilip üretilmediğini mutlaka kontrol edin.
  • Kalite kontrol aşamasında standart değerlerden faydalanabilirsiniz.
  • Ürün ağırlıklarının kontrolünü mutlaka yapın. 
  • Piyasa araştırması yaparak ürün fiyatlarını satın almadan önce kontrol edin. 

 

Demir Kullanım Alanları

 

Demirin yaygın kullanım alanı vardır. EVO Metal olarak her demir çeşidini kullanım amacınıza uygun olarak üretmekteyiz. Buna göre endüstri, sanayi ve inşaatlarda kullanacağınız demirleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca farklı kullanım alanları da mevcuttur. Özellikleri ve ölçüleri belirleyerek istediğiniz kalitedeki demirin üretimini sağlayabilir, sonrasında satın alım yapabilirsiniz. 
 

Benzer İçerik